1981 – 1982
IJsselmeervogels 1981/1982 |
In het jubileumjaar waren de verwachtingen bij voorbaat goog gespannen. Jaan de Graaf zette een punt achter zijn profcarrièrre en kwam de gelederen van IJsselmeervogels weer versterken. Een andere oudgediende: Jan Vedder, haalde zijn schoenen uit het vet en nam dezelfde stap. Het resultaat was een IJsselmeervogels, dat duidelijk aan kracht gewonnen had en dat ook het doel weer wist te vinden.
Vanaf het begin stonden de Vogels hun mannetje en spoedig werd duidelijk, dat men tot de kampioens-kandidaten behoorde. Voordat de grote strijd echter begon, kwam AZ’67 op bezoek om een revanche-wedstrijd te spelen. IJsselmeervogels won met 2-1. Jan Zwaan en Peter de Graaf waren de doelpuntenmakers.
Henk de Graaf protesteerd bij de grensrechter nadat |
Merkwaardig genoeg werden in de competitie de beste resultaten in uitwedstrijden behaald, thuis verliep alles veel moeilijker. IJsselmeervogels was op zijn sterkst, wanneer de tegenstander de aanval zocht en bezoekers op de Westmaat deden dat meestal niet. Teleurstellingen bleven dan ook niet uit, zo werd van RCL tweemaal verloren en ook tegen OWIOS leed men een kleine nederlaag. Na het Paasweekend begon de victorie en nestelde men zich vast aan de kop. In de voorlaatste wedstrijd werd, dankzij een gelijkspel tegen Nieuw Lekkerland, het kampioenschap binnengehaald. Het werd weer een ouderwetse happening en onder overweldigende belangstelling trok men op de avond van de 15e mei per paardentram, voorafgegaan door Excelsior, door het dorp naar de kantine, waar een spontaan feest gevierd werd. Inmiddels was ook de andere kampioen bekend. Het was Bennekom, waartegen na de jubileumfeesten tweemaal gespeeld moest worden om de zaterdagtitel. Door het kampioenschap was men ook weer verzekerd van deelname aan de betaalde bekercompetitie.
De eindstand:
RKC-IJsselmeervogels 4-4 |
IJsselmeervogels | 26 | 15 | 8 | 3 | 38 | 55-21 |
Vermeldenswaardig uit die periode is ook nog, dat IJsselmeervogels er als eerste zaterdagamateur in slaagde een sponsor te vinden voor shirt-reclame, Sponsor werd De Graaf’s Bakkerijen. Nog voordat de nacompetitie begon, vond de bekerwedstrijd Spakenburg-IJsselmeervogels plaats. Het werd een zinderende derby op ‘Zwembley’, die door de Vogels pas in de verlenging beslist werd door een doelpunt van Theo Muys. Tijdens een drukbezochte jubileumreceptie kreeg Jaap Koelewijn door burgemeester Bol een lintje opgespeld. De strijd om de zaterdagtitel tegen Bennekom verliep voorspoedig, voor de zevende maal werd de titel behaald.
Vervolgens maakete RKC zijn opwachting in de strijd om het algemeen amateurkampioenschap. Thuis werd het 1-1, uit werd het een echte voetbalthriller. Tot tweemaal toe moest RKC een voorsprong van twee doelpunten prijsgeven. Uiteindelijk werd het 4-4, terwijl de 4-5 ten onrechte vanwege vermeend buitenspel afgekeurd werd wat de gemoederen al danig verhitte en publiek het veld opkwam. De wedstrijd kon na enig oponthoud wel uitgespeeld worden en de stand bleef gelijk waardoor er niet met de algemene titel naar Spakenburg kon worden afgereisd en een beslissingsduel noodzakelijk werd.
Henk de Graaf protesteerd bij
scheidsrechter Hartland, die de
wedstrijd IJsselmeervogels-RKC
op het GVVV-terrein wil staken.Die vond plaats op 30 juni op het GVVV-terrein. Tal van incidenten ontsierden de ontmoeting en na 90 minuten voetbal vermeldde het scorebord 2-2. Er moest derhalve verlengd worden. In die verlenging nam RKC weer de leiding. Een strafschop voor de ploeg uit Waalwijk bracht opnieuw consternatie teweeg, vooral toen Maarten de Harder de inzet stopte. Publiek rende het veld op en de wedstrijd werd gestaakt. Een dag later verklaarde de KNVB RKC tot algemeen amateurkampioen. Een triest slot van een seizoen, dat in alle opzichten zo succesvol verlopen was.