1983 – 1984
IJsselmeervogels 1983/1984 |
Een nieuw seizoen met een bijna professioneel IJsselmeervogels. Pal voor de competitie werd in de bestuurskamer een zogenaamde info-avond gehouden, waar behalve de uitgenodigde pers ook de gehele A-selectie aanwezig was. Hoewel er uiteraard geen kampioenschap voorspeld kon worden, werd wel aangekondigd, dat men een strijdbaar IJsselmeervogels zou zien. Voor de bekerstrijd werd De Treffers geloot. In september verscheen het programmablad in een nieuw jasje. Samenstellers waren Aart Hopman en Bort de Graaf.
In oktober vond in Groesbeek de wedstrijd tegen De Treffers plaats. Het werd 1-1, zodat een return noodzakelijk werd. Die werd met 3-2 gewonnen. Daarna werd DS’79 als tegenstander geloot en tegen die formatie konden de roodwitten niet op. Het werd 1-5 voor de profs. Beter verliep het in de normale competitie. Na 9 wedstrijden was een periodetitel behaald, terwijl men twee punten voorsprong had op achtervolger DOVO. Bij het ingaan van de winterstop was de afstand op nummer twee nog groter geworden, maar hierna verdween de voorsprong snel, door een nederlaag tegen DOVO en een gelijkspel tegen Genemuiden.
IJsselmeervogels-Feyenoord 3-4 (20/3/84) |
In februari, IJsselmeervogels had inmiddels weer een voorsprong van een punt op DOVO, werd het contract met Pierre Stevenaart met een jaar verlengd. In maart vond een vrienschappelijke wedstrijd plaats tegen Feyenoord met spelers als ondermeer Gullit en Wijnstekers. Feyenoord won op het nippertje met 3-4.
Als dank voor de leuke wedstrijd werd een week later een afvaardiging van de Vogels door Feyenoord uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens de bekerontmoeting tegen Haarlem en na afloop werden de Spakenburgers voorgesteld aan de Rotterdammers, waarbij ook Johan Cruijff aanwezig was. Even later kondigde Ted Duijst aan naar Ajax te willen vertrekken. In de competitie verliep alles vrij voorspoedig en na de Paasdubbel had IJsselmeervogels twee punten voorsprong op DETO, terwijl een wedstrijd minder gespeeld was. Eind April werd weer een dubbelprogramma afgewerkt en daarna lag het kampioenschap binnen handbereik. Vermeldenswaardig is, dat speler Peter de Graaf te kennen gaf met voetballen te stoppen en trainer werd van Oranje Leeuwen uit Hilversum.
Ruth v/d Groep en |
Wat de competitie betreft: eind mei was IJsselmeervogels dicht bij de titel, terwijl door een overwinning (na strafschoppen) op De Spartaan de halve finale van de bekercompetitie bereikt werd. De week daarop werd door een 2-1 overwinning op Oranje Nassau het kampioenschap behaald. Er volgde een kampioenscompetitie, die geïntegreerd werd met de competitie voor zondagkampioenen. Daarvoor werd voor de beker tegen AFC’34 gespeeld. Met 5-2 werd die wedstrijd verloren, zodat men alle aandacht op de competitie kon richten. Daarin werd gestart met een 4-0 overwinning op NSVV en toen daarna tegen Rijnsburgse Boys gelijkgespeeld werd (0-0), was de zaterdagtitel weer binnen. Tegen Elinkwijk echter werd met 3-1 verloren en daarmee was de algemene amateurtitel vrijwel onbereikbaar geworden. Echter, nadat Rijnsburgse Boys van Elinkwijk gewonnen had en IJsselmeervogels in een uitwedstrijd Zwolse Boys met 4-2 versloeg, waren er plotseling weer kansen. Van Geldrop werd vervolgens weer verloren en daarmee waren alle kansen definitief voorbij.
Jaan in aktie tijden de kampioens |
Het dagblad Trouw had een beker uitgeloofd voor de ploeg, die het meest productief was in de normale competitie. Het werd IJsselmeervogels met 71 goals, net als trouwens het jaar daarvoor. De redactie van ‘In Vogelsvlucht’ maakte naam door verschillende bokalen uit te reiken. Een evenement, dat sindsdien regelmatig herhaald is.
Terug naar de kampioenscompetitie: In de wedstrijd tegen Geldrop had een toeschouwer een bierflesje naar de grensrechter gegooid en de KNVB bepaalde daarop, dat de eerste competitiewedstrijd in het nieuwe seizoen (tegen Bennekom) zonder publiek gespeeld moest worden.